Social Icons

luni, 11 aprilie 2011

Lunea de colecţie (4)



Sarmiza Bilcescu - prima femeie doctor din lume
Sarmiza ori Sarmisa Bilcescu (ulterior Bilcescu-Alimănişteanu; n. 27 aprilie 1867 - d. 26 august 1935) a fost prima româncă avocat, prima femeie din Europa care a obţinut licenţa în drept la Universitatea din Paris, şi prima femeie din lume Doctor în drept. A fost căsătorită cu inginerul Constantin Alimănişteanu.
S-a născut la Bucureşti la data de 27 aprilie 1867, în familia lui Dumitru Bilcescu (din Bilceşti-Muşcel), fost şef al Controlului Finanţelor în vremea domnitorului Barbu Ştirbey. A obţinut licenţa în ştiinţe juridice în 1887. În 1890, în vremea când 71% dintre studentele din universităţile franceze proveneau din alte ţări, Sarmiza Bilcescu a fost prima femeie din Europa care a obţinut un doctorat în drept. Teza sa s-a intitulat De la condition légale de la mère ("Condiţia juridică a mamei").
În 1891, ca urmare a unei campanii derulate în favoarea sa de renumitul jurist român Constantin Dissescu, Sarmiza Bilcescu a fost admisă în Baroul Ilfov (care, la acea vreme, includea şi Bucureştiul), şi era prezidat de renumitul avocat şi om politic Take Ionescu).
Totuşi, Sarmiza Bilcescu nu a practicat niciodată avocatura. Ea s-a măritat cu Constantin Alimănişteanu la şase ani după ce a fost admisă în Barou şi ca urmare s-a retras din avocatură, continuând să fie însă activă în cercurile feministe. S-a numărat printre fondatoarele Societăţii Domnişoarelor Române care îşi propunea să lupte pentru creşterea gradului de educaţie în rândul femeilor.
Mihail Fărcăşanu i-a publicat biografia în 1947 sub pseudonimul Mihai Villara.


Câţi dintre voi ştiaţi că prima femeie doctor a fost o româncă? Vedeţi România are multe astfel personalităţi care s-au făcut remarcate de a lungul istoriei, cine ştie câte alte mii de asemenea mândrii avem şi noi nu ştim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
 
Blogger Templates