Social Icons

luni, 10 octombrie 2011

Lunea de colecţie (23)



Nicolae Vermont
Nicolae Vermont (n. 10 octombrie 1866, Bacău - d. 14 iunie 1932) a fost un pictor şi gravor român, de origine evreu. Mai târziu în viaţă s-a convertit la religia creştină ortodoxă.
S-a născut la Bacău (sau la Moineşti) în familia profesorului Iosif Grünberg. A studiat la Şcoala de arte frumoase din Bucureşti, cu Theodor Aman, fiind primul student evreu al acestei instituţii, apoi la München şi la Paris. Ostil conformismului academic, Vermont s-a ataşat mişcării de înnoire a grupului pictorilor independenţi, numărându-se printre membrii fondatori ai societăţilor „Ileana” şi „Tinerimea artistică”, în cadrul cărora a expus cu regularitate.
În pictura de peisaj, înrudit ca viziune cu Nicolae Grigorescu, Vermont a lăsat imagini din Câmpulung şi din Oltenia, de un lirism pur şi delicat, valorificând atât spontaneitatea şi acuitatea observaţiei, cât şi virtuozitatea desenului. Atras de compoziţie, a excelat în pictura de gen inspirată din viaţa oamenilor simpli, pe care a zugrăvit-o cu multă căldură emoţională („Emigranţii”, „Coşarul”, „Bragagiul”). A fost influenţat şi de stilul pictorului munchenez Fritz von Uhde.
În creaţia sa din ultimii ani, a înclinat spre satisfacerea gustului unui public amator de pitoresc. Lucrările sale de gravură sunt executate cu o deosebită fineţe.
Fratele său a fost traducătorul şi astronomul Bernard Varvara Vermont, iar sora sa a fost actriţa Lea Fanşeta Vermont, mama actriţei franco-române Marioara-Aristiţa Ventura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
 
Blogger Templates