Social Icons

luni, 28 noiembrie 2011

Lunea de colecţie (30)


Eugeniu P. Botez a fost fiul lui Panait Botez, general, şi al Smarandei. La şcoala primară din Păcurari (Iaşi) l-a avut ca dascăl pe Ion Creangă. A absolvit Şcoala de Ofiţeri de marină şi a îndeplinit diferite funcţii în administraţia navală şi portuară din epocă, fiind membru fondator al Revistei Maritime şi întemeind Liga Navală Română.
Jean Bart rămâne un nume important pentru proza română, un scriitor autentic şi original, care a cultivat pentru prima dată în literatura română jurnalul de bord şi schiţa marină - acestea fiind pentru totdeauna legate de numele lui - iar prin Europolis, care i-a încoronat opera, ne-a dăruit primul şi cel mai realizat roman al unui port românesc. Aducând în proza română „candida navă cu pânzele desfăcute”, o dată cu terminologia marinărească, utilizată pentru prima dată într-o operă literară, Jean Bart a încetăţenit la noi literatura vieţii maritime şi fluviale, a portului şi a largului marin.
Eugeniu Botez a avut trei copii: Călin-Adam (n. 1909) şi Stroe-Botez (n. 1912) din căsătoria cu Mărioara Dumitrescu şi Ada (n.1918) din căsătoria cu Mania Goldman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
 
Blogger Templates