Social Icons

marți, 22 noiembrie 2011

Piese cheie ce au revolutionat garderoba feminina


Istoria feminismului a bifat o mulţime de momente decisive ce au schimbat modul în care femeia este reprezentată în societate, de la sufragiile necesare câştigării dreptului de vot în anii '60 până la legalizarea avortului. Iar în acest tăvălug al istorie, moda s-a adaptat şi a constituit un aliat de temut în sprijinul oricărei femei.
Nu ne-am putea imagina garderoba feminină fără câteva piese ce au intrat în galeria elementelor indispensabile femeii moderne.
Acestea sunt:
Sutienul push-up
Odată abolit corsetul ce convertea bustul feminin în forme ideale, sutienul începe să fie purtat timid la sfârşitul secolului al XIX-lea, dar devine o piesă indispensabilă după anii '30 când liniile feminine sunt din nou în prim-plan.

Fusta mini
Cu toate că inventatorul fustei mini se pierde în istorie fiind o piesă disputată atât de Mary Quant, cât şi de André Courrèges, fusta mini rămâne indiscutabil simbolul eliberării feminine iniţiate în anii '60. Cu toate că, Coco Chanel a fost cea mai aprigă oponentă a acestei piese considerând-o o aberaţie stilistică, fusta mini devine o piesă clasică rezistând testul timpului.


 Geanta sac
Geanta sac în forma ei ancestrală avea forma unui coş menit să transporte fructe sau flori. Versiunea îmbunătăţită şi apropiată realităţii capătă contur în anii '70 când promotorii stilului hippe o utilizau să ascundă substanţe ilicite. Astăzi, geanta sac are atât un rol practic pentru tot felul de obiecte mai mult sau mai puţin necesare femeii, dar şi unul estetic fiind reinterpretată într-o multitudine de maniere.

 Pantofii stiletto
Originea pantofilor stiletto nu este nici pe de parte una frivolă, aşa cum ne-am putea închipui. Încălţămintea cu platformă era folosită în trecut de măcelarii egipteni pentru a nu calcă în sângele animalelor. Din fericire, mult mai târziu Catherine de Medici îi introduce în moda aristocrată într-o formă nu foarte estetică şi nu foarte comodă. Abia după 1952, sunt şlefuiţi de către creatorii lor de drept: Manolo Blahnik, Jimmy Choo şi Christian Louboutin. Astăzi, pantofii stiletto pot transforma orice femeia într-una sexy şi încrezătoare.
Lenjeria intimă
Până ca moda crinolinelor să devină una curentă, femeile nu au aveau noţiunea de lenjerie intimă, abia când structura metalică a rochiilor cu crinoline risca să afişeze părţile intime ale unei femei, s-a impus necesitatea de a se inventa un artificiu menit să le acopere. Lenjeria modernă, aşa cum o cunoaştem astăzi, apare în 1940 şi a fost inventată de un domn pe nume Petit Bateau.
Blugii
La început, blugii au avut un rol stric utilitar fiind folosiţi drept uniforma lucrătorilor în industrii grele. În 1935 intră şi în garderoba feminină fiind popularizaţi de Marilyn Monroe. Blugii reprezintă arhetipul vestimentaţiei unisex fiind atât sexy, eleganţi, cât şi practici.
 Rochia petrecută
În plină revoluţie feministă, designerul Diane von Furstenberg lansează rochia petrecută ce devine un succes fulminant. Astfel, rochia petrecută este sexy dar nu vulgară, lejeră, dar în acelaşi timp purtabilă în orice sezon.
Trenciul
Trenciul a fost creat de Thomas Burberry ca răspuns la solicitările armatei britanice în căutarea unei piese rezistente la intemperii. După al doilea război mondial, trenciul intră şi în garderoba civilă fiind purtat într-un mod extrem de feminin de către Greta Garbo sau Lauren Bacall. Asemeni blugilor, trenciul reprezintă o piesă unisex suficient de versatilă încât să fie integrată oricărei ţinute.

 Pantalonii
Pantalonii pot fi catalogaţi drept piesa vestimentară ce a creat premisele egalităţii între sexe, un adevărat simbol al eliberării feminine din tarele unei societăţii patriarhale. Consideraţi până în anii '30 drept un element eminamente masculin nefiind tolerat ba chiar interzis femeilor, pantalonii devin parte a garderobei feminine în momentul în care actriţele precum Marlene Dietrich sau Katherine Hepburn decid să-i poarte pe marile ecrane.
Dresul cu jartieră
Dresul din nylon îşi face apariţia în anii '30 înlocuindu-i pe cei din bumbac mult mai incomozi şi inestetici. Deşi anii de război au dus la raţionalizarea acestei piese, femeile găsesc un truc ingenios prin care să mascheze lipsa acesteia îşi desenează o dunga fină verticală în spatele genunchilor. Abia în anul 1986, compania Dim creează dresul din nylon cu jartieră fină din dantelă, aşa cum îi întâlnim şi în zilele noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
 
Blogger Templates