Social Icons

vineri, 16 decembrie 2011

Ce trebuie să facem dacă descoperim că avem noduli la sân

         Nodulii mamari reprezintă formaţiuni mai mult sau mai puţin voluminoase, care se dezvoltă în ţesutul glandular şi care sunt de două mari categorii: benigni (necanceroşi) sau maligni (canceroşi).
"Femeia care şi-a descoperit un nodul la sân trebuie să meargă la medic de urgenţă. Dacă sunt duri şi fibroşi, înseamnă că avem de-a face cu fibroadenoame - nu înseamnă cancer sau că femeia o să aibă cancer. Ei, în general, sunt fără risc pentru femeia care îi are. După alăptare, de exemplu, pot să dispară", a spus medicul ginecolog Ruxandra Dumitrescu.
         Doar 5% din noduli prezintă caractere care ar putea duce la o eventuală transformare malignă a acestora. Deci, cel mai frecvent, nodulii mamari sunt benigni.
         "Nodulii care variază cu fazele ciclului menstrual sunt mai mari şi mai sensibili premenstrual - sunt hormonal dependenţi şi asta înseamnă că nu au nimic malign. Pentru a diferenţia aceste tipuri de nodului trebuie neapărat sa mergem la medic şi să facem o mamografie şi termografie", mai spune medicul ginecolog.
         Ginecologul spune că nu este bine că fibroadenoamele să se opereze, pentru că vor reapărea şi "nu putem face operaţie în fiecare an". Orice operaţie înseamnă traumatism local pe organul operat.
         Palparea sânului trebuie făcută individual în fiecare lună, la 5-10 zile după menstră. Controalele de specialitate trebuie efectuate anual sau ori de câte ori sunt indicate de medic.
         Ciclul menstrual determină modificări ritmice, lunare la nivelul ţesutului mamar, modificări care în timp pot duce la fibrozarea acestuia. Procesul de fibrozare este fiziologic, orice femeie, mai devreme sau mai târziu, dezvoltând acest tip de ţesut la nivelul sânilor. Iar fibrozarea se manifesta adesea prin apariţia nodulilor.
         Alte cauze de noduli mamari benigni sunt chisturile, papiloamele intraductale, abcesele mamare, ectazia ductelor mamare, pseudonoduli, necroza ţesutului gras.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
 
Blogger Templates