Social Icons

luni, 28 mai 2012

Lunea de colecţie (48)

Ionel Fernic
Ionel Fernic (n. 29 mai 1901, Târgovişte - d. 22 iulie 1938, Bucovina) a fost un compozitor român de muzică uşoară, aviator (pilot civil) şi unul dintre primii paraşutişti români. Între alte preocupări ale sale au intrat scrisul (proze de mici dimensiuni, textier pentru multe dintre romanţele sale) şi munca de gazetar.
Familia Fernic se va muta la Galaţi, unde Ionel urmează liceul „Vasile Alecsandri”. Aici îl cunoaşte pe profesorul de muzică şi compozitorul Teodor Fuchs, de la care va lua primele lecţii de chitară şi pian. Pasionat de muzică, dar şi de aparatele de zbor, Ionel Fernic este îndrumat de părinţi să-şi continue studiile într-o facultate tehnică; totuşi, va opta pentru Conservatorul din Bucureşti, unde intră la secţia de artă dramatică cu cea mai bună medie. Deşi remarcat de profesorii săi, tânărul nu se impune pe specializarea oferită de şcoală. Are ocazia să joace alături de Aristide Demetriade, Ion Manolescu, Mişu Fotino ş.a. O dată încheiate studiile (1924), Fernic îşi satisface stagiului militar la Şcoala de ofiţeri în rezervă din Ploieşti; va rămâne în oraş pentru câţiva ani şi tot aici va compune o parte importantă a repertoriului său.
Poate sub îndrumarea profesorului Fuchs, Fernic a compus în ultimul an de liceu balada Cruce albă de mesteacăn (1919), prima sa piesă de muzică uşoară. După ce se va stabili la Ploieşti, înţelegând nevoia de a compune muzică de succes, dar şi totodată pentru a-şi verifica posibilităţile, scrie romanţe şi tangouri. Primul său tango, compus în 1931, s-a intitulat Minciuna (mai cunoscut prin titlul Pe boltă când apare luna, reprezentând primul vers din refren); în fapt, melodia este o adaptare a unei piese franţuzeşti, propusă de Nicolae Kiriţescu. Versurile în limba franceză au fost înlocuite cu unele noi, scrise de Aurel Felea.
„Într-o zi stăteam acasă şi exersam la pian. Simţeam oarecare inspiraţie în acel moment şi am luat hârtia şi condeiul în mână. După o muncă de o jumătate de oră, am compus «Minciuna», primul meu tango. Primul meu succes nu m-a îmbătat deloc, căci îmi dădeam seama cât e de ieftin, dar trebuia să trăiesc şi m-am pus cu nădejde pe lucru, luptând din răsputeri să escaladez, cât era cu putinţă, zidurile banalităţii.”
—Ionel Fernic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
 
Blogger Templates