Social Icons

marți, 1 octombrie 2013

„Memoriile unei gheişe” de Arthur Golden


















Anul apariţiei: 2012
Autor: Arthur Golden
Editura: Humanitas


          Romanul Memoriile unei gheişe prezintă viaţa unei frumoase japoneze, Chiyo, care trăieşte până la vârsta de nouă ani alături de mama, tatăl şi sora sa, Satsu într-o casă sărăcăcioasă din Yoroido. Datorită condiţiilor precare în care trăiau, tatăl se vede nevoit să-şi vândă fetiţele domnului Tanaka, care le duce în Kyoto. Chiyo ajunge într-o renumită casă de gheişe din Gion, denumită okiya, unde va fi instruită să devină gheişă, iar Satsu, spre deosebire de sora sa, nu are acelaşi noroc şi ajunge prostituată.
          În okiya în care nimereşte Chiyo se află şi una din cele mai căutate gheişe din Gion, Hatsumomo, care îşi propune să-i facă micuţei viaţa grea, deoarece este invidioasă pe frumuseţea ei şi o vede ca pe o rivală. La scurt timp, micuţa Chiyo întâlneşte un bărbat care, îi trezeşte în sufletul ei sentimente la care nu se aşteptase, întărindu-i dorinţa de a ajunge o gheişă de succes în speranţa că îl va reîntâlni.
          Cu ajutorul celei mai bune gheişe din Gion, şi anume, Mameha, Chiyo devine o gheişă faimoasă, trecând prin multe de-a lungul vieţii, având în vedere că acţiunea se întinde pe durata a mai multor zeci de ani, în care se urmăreşte viaţa tumultuoasă a acesteia.
          Romanul lui Arthur Golden este unul de natură sensibilă, în care ne prezintă cultura şi tradiţiile japoneze în detaliu, viaţa înainte şi după cel de-al Doilea Război Mondial, dar şi arta de a deveni gheişă, în ce constă acest proces şi riscurile ei. Este foarte interesant cu scriitorul ne dezvăluie sentimentele, trăirile, gândurile şi emoţiile prin ochii personajului principal, Chiyo, nararea fiind la persoana I.


         O puteţi comanda de pe Libris.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
 
Blogger Templates