Social Icons

duminică, 17 aprilie 2011

Lunea de colecţie (5)


Ştiu că nu este luni, dar am fost plecată şi nu am avut cum să postez...aşa că astăzi m-am revanşat pentru lipsa mea.
  
De unii oameni ne amintim pentru că le ţinem minte faptele; realizările altora sunt însă vizibile cu ochiul liber. Este cazul celei care a fost Virginia Andreescu Haret, prima femeie arhitect din lume. Da, o româncă!
Vă sună familiar numele ei? Este nepoata pictorului Ion Andreescu. A fost căsătorită cu fiul lui Spiru Haret. Contează aceste lucruri?
Să vedem: de care am vorbit ieri, şi anume Smaranda Gheorghiu, provenea dintr-o familie de boieri, era nepoata lui Grigore Alexandrescu. Elisa Leonida Zamfirescu era cumnata lui Duiliu Zamfirescu, în timp ce pianista Cella Delavrancea a fost fiica scriitorului cu acelaşi nume. Nu cred că e o întâmplare; cred că toate aceste talente au găsit un mediu propice dezvoltării şi, prin urmare, că foarte multe talente s-au risipit din cauza unui sistem creat să le ţină “la bucătărie”. A fost nevoie de familii în care educaţia să fie preţuită pentru ca aceste femei să aibă, cu adevărat, măcar cea mai mică şansă.
Virginia Andreescu Haret şi-a lăsat amprenta asupra Bucureştiului: deşi era prima femeie arhitect, talentul ei i-a adus proiecte de amploare; printre ele, un întreg fronton de clădiri pe Calea Victoriei, printre primele blocuri de beton armat; construcţii care au făcut parte din aeroportul Băneasa; liceele Cantemir Voda şi Gheorghe Şincai.
A construit nu doar clădiri, ci şi un drum: cel al femeilor către o nouă profesie care, până atunci, fusese domeniul exclusiv al bărbaţilor.

Un comentariu:

Beatrice22 spunea...

Foarte interesant articol... Pe mine, cel putin... m-a fascinat...
Scurt... la obiect...dar cu niste informatii foarte importante.
Sincer, sunt un cititor fidel al acestei rubrici, de tine create, si astept cu nerabdare, ca "luni" de "luni", sa ne imbogatesti cultura generala cu informatii care merita sa fiu stiute de un public cat mai larg.
Kisses...si un Paste Fericit inca o data.

Trimiteți un comentariu

 
 
Blogger Templates