Iepuraşul de Paşte a devenit un simbol al primăverii şi al vremurilor însorite.
Graţie unor legende mai vechi, iepuraşul a devenit un animal simbol, asociat cu sărbătoarea de Paşte. Deşi are origini eretice, iepurele simbolizează pentru creştini fertilitatea, renaşterea naturii şi bucuria.
Conform istorisirilor mai vechi, acesta îşi are originea în tradiţiile păgâne şi obiceiul lui a apărut pentru prima dată în Germania. În jurul anului 1500 ar fi apărut primele prăjituri de zahăr în formă de iepuraşi. La scurt timp, au apărut şi primele ouă din ciocolată atât pe teritoriul Germaniei cât şi pe cel al Franţei.
De-a lungul timpului s-au vehiculat poveşti variate în jurul iepuraşului de Paşte. Cea mai cunoscută legendă şi poate cea mai veche, o are în centru pe Eastre, zeiţa păgână a fertilităţii şi a primăverii.
Se spune că exista demult o pasăre vestită pentru glasul ei. Spre sfârşitul iernii, zeiţa a găsit-o pe câmp, grav rănită şi a reuşit să o salveze transformând-o în iepuroaică. Nu a reuşit să îi păstreze glasul, dar i-a lăsat în schimb darul de a face ouă. Drept mulţumire pentru cea care a salvat-o de la moarte, iepuroaică şi-a decorat ouăle făcute şi i le-a dăruit zeiţei. Astfel a luat naştere şi-n zilele noastre obiceiul ouălor încondeiate, făcute cadou apropiaţilor.
O altă poveste este strâns legată de răstignirea Domnului. Purtând un coş cu ouă, Maria a plecat într-o zi să-l vadă pe Iisus răstignit. Cât s-a rugat a lăsat coşul sub cruce. În timpul acesta sângele scurs de pe cruce ar fi curs pe ouă înroşindu-le. De aici a luat naştere tradiţia cu ouăle vopsite în roşu.
Chiar dacă majoritatea popoarelor nu împărtăşesc aceeaşi legendă despre iepuraş, acesta este considerat totuşi un animal sacru. De exemplu, în viziunea chinezilor iepurele trăieşte pe Lună fiind responsabil cu măcinarea orezului. Budiştii consideră că el şi-a câştigat locul pe Luna, deoarece s-a oferit ca ofrandă zeiţei Indra aruncându-se în foc. Pe meleagurile americane se spune că adus focul sau că a inventat scrisul.
Deşi cele mai cunoscute legende nu au legătură cu sărbătoarea Pascală, în prezent, iepurele este asociat norocului şi bogăţiei. El anunţă schimbarea anotimpului, aşadar un nou început al vremurilor frumoase pline de căldură.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu