Social Icons

marți, 25 iunie 2013

Când știi că bei prea multă cafea?

            Cafeina are avantajele ei, dar poate genera și efecte secundare nedorite. Știi la câte cești de cafea să te limitezi, astfel încât cafeina să nu-ți afecteze sănătatea?
            Dacă te bazezi pe cafeină pentru a „demara” ziua, ai dreptate. Substanța stimulează sistemul nervos central, atenția, capacitatea de concentrare, alungă oboseala. Pentru majoritatea adulților, doze moderate de cafeină – 200-300 mg, adică 2-4 cești de cafea pe zi – sunt inofensive. Dar, anumite circumstanțe impun limitarea, ba chiar stoparea consumului cafeinei zilnice.
            Bei mai mult de 4 cești pe zi
       Mai mult de 4 cești pe zi înseamnă un consum de 500-600 mg cafeină zilnic, ceea ce poate cauza:
  • Insomnie
  • Nervozitate
  • Agitație
  • Iritabilitate
  • Tulburări gastro-intestinale
  • Tremurături ale mușchilor
            Ești sensibilă la cafeină
      Ține cont de faptul că anumite persoane sunt mai sensibile la cafeină decât altele. Dacă ești agitată după ce bei cantități mici de cafea, e bine să limitezi sau să stopezi consumul.
      Depinde și cât de frecvent te-ai obișnuit să consumi cafeină. Persoanele care nu beau regulat cafea, spre exemplu, pot fi mai sensibili la efectele ei negative. Alți factori care induc sensibilitate sunt greutatea corporală, vârsta, medicamentele folosite și afecțiuni de tipul anxietății. Cercetările arată că bărbații sunt mai susceptibili de a fi sensibili la cafeină decât femeile!
            Nu dormi suficient
Dacă nu dormi 7-8 ore pe noapte, în mod constant, din cauze variate – stres, călătorii, program încărcat – consumul de cafeină trebuie redus.
      A bea cafea pentru a „masca” lipsa de somn alimentează un ciclu nedorit. Consumi cafeină pentru a te menține treaz pe timpul zilei, dar substanța te face să adormi mai greu. Lipsa de somn se acumulează, și își afectează performanțele din timpul zilei.
            Iei medicamente sau suplimente
      Anumite medicamente și suplimente alimentare din plante pot interacționa cu cafeina. Iată câteva exemple:
  • Antibioticele pe bază de ciprofloxacină și norfloxacină – recomandate în general în infecțiile bacteriene – pot împiedica metabolizarea cafeinei, ceea ce mărește timpul cât compusul respectiv rămâne activ în organism, amplificând efectele lui negative.
  • Teofilina, care intră în componența tratamentelor menite să dilate bronhiile, are anumite efecte similare cafeinei. Când o administrezi împreună că băuturi carbogazoase, ceai negru sau cafea, efecele ei și ale cafeine se acumulează, și riști să suferi de grețuri și palpitații.
  • Echinacea, un supliment din plante, folosit pentru a preveni răcelile/gripele, duce la creșterea concentrației de cafeină în sânge, sporindu-i efectele secundare.
      Bine de știut! Dacă te-ai hotărât să renunți de tot la cafea, fă-o în mod gradat: spre exemplu, bea de dimineață, în locul ceștii de cafea, o doză mică cu băutură carbogazoasă pe bază de cafeină, sau un ceai negru. Poți înlocui, treptat, cafeaua „tare” cu una decofeinizată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
 
Blogger Templates