Social Icons

luni, 24 iunie 2013

Top 5 salate răcoritoare, rapide şi sănătoase, ideale pe timp de vară

Roşii, castraveţi, vinete, ardei, toate acestea se găsesc din abundenţă pe tarabele vânzătorilor, îndemnându-ne la o dietă sănătoasă şi delicioasă, ideală pentru organismul dar şi silueta noastră.
Potrivit cărţii “Reînvaţă să găteşti. Carte de bucate sănătoase”, relansată de dr. Mencinicopschi există cinci salate pe care le putem mânca fără grijă, deoarece au ingredient naturale, sunt rapid de preparat şi ne susţin organismul pe timp de vară!
1. Salată de rucola cu roşii cherry
“Reţeta tradiţională a acestei salate ne învaţă că avem nevoie de o jumătate de kilogram de frunze de rucola, roşii cherry, ulei de măsline, oţet balsamic, sare şi lămâie. Cu toate acestea, există câteva sfaturi care pot transforma această reţetă într-un preparat cu adevărat natural şi sănătos! Tot ce trebuie să facem este să folosim sare de mare brută cu ierburi aromatice sau cu alge marine şi să folosim ulei de măsline extravirgin, sau alte uleiuri presate la rece – argan, in, cânepă, nucă”, ne explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi în cartea “Reînvaţă să găteşti. Carte de bucate sănătoase”.
De ce salata de rucola cu roşii cherry?
Aceasta este o salată bogată în fibre alimentare, minerale şi vitamine, cu efect revigorant, şi detoxifiant. Rucola îmbunătăţeşte imunitatea, regularizează nivelul colesterolului în sânge şi are acţiune antioxidantă. Roşia este o sursă importantă de antioxidanţi, precum licopen şi vitaminele C şi A, cu efect imunostimulator şi de menţinere a energiei. În plus măreşte rezistenţa la bolile infecţioase şi grăbeşte vindecarea rănilor.
2. Salată de ton
Salata de ton ne este recomandată în alimentaţie deoarece are la bază o combinaţie corectă de legume şi ouă! “Atunci când preparăm salata de ton trebuie să ţinem cont de câteva sfaturi – să folosim sare marină brută; să spălăm bine ciupercile fără a le curăţa însă de coajă, deoarece în coajă se află multe substanţe biologice active şi majoritatea proteinelor; să rupem salata şi nu să o tăiem cu cuţitul şi să călim ciupercile în tigaie tip wok, folosind ulei de măsline sau de palmier nehidrogenat”.
3. Salată de ghebe cu usturoi
Aceasta este o altă reţetă , pe care dacă o gătim ca la carte, putem să o mâncăm fără grijă pe de-a lungul întregului an.
Sfatul lui Menci:
Se preferă ghebele proaspete
Timpul de opărire trebuie scurtat, astfel încât ghebele să îşi păstreze cât mai bine valoarea nutritivă
Este indicat să se folosească ulei de masline extravirgin sau uleiurile presate la rece de – nucă, armurariu, dovleac, struguri sau rapiţă
Oţetul trebuie să fie de fermentaţie, din vin, mere şi pere, prune, fără conservanţi, coloranţi sau arome artificiale Sarea trebuie să fie marină, brută, în detrimentul celei rafinate, iodată artificial
4. Salată de castraveţi cu mărar
Reţeta tradiţională cere: 3-4 castraveţi proaspeţi, curăţaţi de coajă şi feliaţi; 2 linguri de ulei de floarea soarelui; 1 legătură de mărar tocat; sare; piper şi oţet.
Reţeta ne învaţă:
Să NU curăţăm castraveţii de coajă, deoarece aceasta este bogată în fibre alimentare importante pentru digestive şi detoxifiere, precum şi în vitamine, minerale şi antioxidanţi
Să folosim uleiuri presate la rece, de măsline, in, cânepă, argan, dovleac sau struguri
Să înlocuim sarea normală cu una marină, brută, sau cu adaos de alge marine/ierburi aromatice
Să măcinăm piperul pe loc, peste salată
Să folosim oţet de fermentaţie, din vin, mere şi pere, prune, fără conservanţi, coloranţi sau arome artificiale
5. Salată de vinete
Această salată delicioasă are ca prim secret cumpărarea vinetelor proaspete şi coacerea lor pe aragaz, pe o tablă încinsă.
Mirosul de vânătă coaptă o să vă parfumeze bucătăria şi o să vă trezească apetitul pentru delicioasa salată!
Reţeta de salată de vinete este una tradiţională, moştenită din generaţie în generaţie în fiecare familie, însă noi îi putem da un pic de noutate folosind: sare de mare integrală şi ulei de măsline extravirgin sau uleiuri presate la rece.
Reţetele prezentate mai sus au fost extrase din cartea “Reînvaţă să găteşti. Carte de bucate sănătoase”




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
 
Blogger Templates