Ai cam exagerat cu expunerea la soare sau, dimpotrivă, crema de protecţie nu şi-a făcut treaba, iar acum tragi ponoasele: pielea este roşie, iar usturimea îngrozitoare. Înainte de-a fugi la farmacie să-ţi cumperi pastile, verifică şi dulapul cu plante medicinale.
Tătăneasa are efect cicatrizant
Dacă razele ultraviolete nu au fost tocmai prietenoase cu tenul tău, ai nevoie de tinctură de tătăneasă. Aceasta grăbește procesul de regenerare a pielii, pentru ca roșeața și usturimea să dispară cât ai clipi. Rădăcina plantei se trece prin râșnița electrică de cafea, până când devine pulbere. Apoi, într-un vas se pun 20 de linguri de pulbere și se adaugă apă și alcool de 96 de grade, până când rămâne un strat de 4 cm deasupra pulberei. Se lasă la macerat pentru zece zile, apoi se stoarce și se filtrează. Se ține în sticluțe mici, închise la culoare, într-un loc cât mai întunecos. În caz de nevoie, pe zona afectată se aplică tinctura și se lasă să acționeze cel puțin jumătate de oră. Îndepărtezi apoi cu apă călduță.
Mușețelul alină usturimea
Cataplasma cu mușețel poate face minuni pe pielea uscată și iritată în urma șederii prelungite la soare, mai ales când te doare fiecare porțiune de corp. Se prepară uşor, iar efectele chiar sunt surprinzătoare.
Într-o jumătate de litru de apă caldă se pun două mâini cu flori de mușețel și se lasă la infuzat timp de două ore. Se ține la frigider pentru 15 minute, după care se îmbibă cu ceai un pansament steril sau un material de bumbac și se lasă să acționeze pe arsuri. Senzația de usturime va fi mai ușor de suportat, iar roșeața se va retrage mult mai repede.
Gălbenelele, bune pentru refacerea epidermei
Petalele de la această plantă au calități terapeutice, ce contribuie la cicatrizarea arsurilor solare de intensitate mică și medie, prin stimularea circulației sângelui în zonele lezate, și alină durerile, deoarece acționează ca un sedativ local. Poți folosi gălbenelele sub forma unei creme preparate în casă. Ai nevoie de șapte linguri cu unt, trei linguri cu flori proaspete tocate mărunt și o linguriță cu miere. Toate ingredientele se pun pe foc timp de zece minute și se amestecă în mod constant. Se strecoară preparatul printr-o sită deasă și se lasă la răcit. Este bine să păstrezi crema într-un borcan mic la frigider, termenul de valabilitate fiind de trei luni. Întinde alifia de trei ori pe zi și las-o să acționeze pentru 15 minute, după care o poți îndepărta cu apă călduță.
Frunzele de mentă răcoresc pielea
Nu doar usturimea este cea care-ți dă un sentiment de disconfort după o insolație zdravănă, ci și senzația de mâncărime cu care te alegi în urma expunerii la soare. Pentru aceasta, menta oferă soluția salvatoare, căci răcorește pielea și te scapă de urticarie. Prepară o pastă din frunzele acestei plante aromate și vei beneficia de efectele ei antiinflamatoare. Spală câteva frunze de mentă și pune-le într-un mojar împreună cu două lingurițe cu suc de lămâie, o linguriță cu coriandru și puțină pudră din semințe de chimion. Adaugă două lingurițe cu apă și amestecă bine toate ingredientele până obții o pastă. Întinde-o pe suprafața dureroasă de trei ori pe zi și nu vei regreta. Pentru rezultate imediate, este necesar s-o prepari zilnic înainte de aplicare, altfel își pierde din proprietățile curative.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu