ETICHETA CU PRIETENII
O amică de la job mă tot întreabă ce salariu am. Ce ar trebui să-i răspund? Să-i întrebi pe ceilalţi câţi bani câştigă, mai ales când lucraţi împreună, este inacceptabil din toate punctele de vedere. Sigur că fiecare este curios în legătură cu salariile celorlalţi, dar nu eşti obligată să răspunzi la o astfel de întrebare (pe lângă faptul că salariile ar trebui să fie confidenţiale). Când cineva pune o astfel de întrebare, răspunde pur şi simplu cu un zâmbet: „nu suficient“ sau „de ce întrebi?“. Ambele variante vor îndrepta discuţia într-o cu totul altă direcţie. Dacă această întrebare indiscretă îţi este pusă de o prietenă foarte apropiată sau de cineva din familie, poţi să divulgi informaţia: astfel, raportându-te la câştigul lor, realizezi şi tu cât de bine sau de prost eşti plătită.
ETICHETA CÂND AI CĂŢEL SAU PISICĂ
Căţelul meu doarme cu mine în pat. Este OK să-l las să facă asta şi când doarme iubitul meu la mine? Depinde foarte mult de ce părere are despre toată această situaţie tipul cu care te vezi. Dacă este iubitor de animale şi mai ales dacă el are propriul prieten blănos, este posibil să fie în regulă. Dar în cazul în care iubitul tău nu-l vrea pe Cookie cu voi în pat şi tu ţi-l doreşti pe tip mai mult de o noapte, atunci blănosul părăseşte culcuşul dintre perne sau de la picioarele tale. Ce să-i faci, dragostea (sau o partidă fierbinte de amor) cere sacrificii.
ETICHETA ÎN CAZUL CADOURILOR
În cât timp trebuie să trimiţi un mesaj de mulţumire pentru un cadou? Mai repede este mai bine decât mai târziu, dar mai târziu este mai bine decât niciodată. Poate că sună complicat, dar trebuie să recunoşti că este o afirmaţie cât se poate de logică. Pentru un cadou foarte simpatic, mulţumeşte în câteva zile. Dacă ai uitat să trimiţi un mesaj de mulţumire, poţi să-l expediezi atunci când îţi aduci aminte şi să începi astfel: „am neplăcuta senzaţie că nu ţi-am mulţumit încă pentru cadoul acela minunat“ şi de aici poţi să o dregi cât de cât.
ETICHETA LA ÎNTÂLNIRI AMOROASE
Cum e politicos: la prima întâlnire el achită nota sau plătim nemţeşte? Depinde cine pe cine a invitat în oraş. Dacă tu ai fost iniţiatoarea întâlnirii şi i-ai propus să mergeţi la un restaurant foarte scump, nu te aştepta ca el să plătească cina. Dacă el este acela care te-a invitat şi a ales şi locul, este datoria lui să plătească nota de plată. Mulţumeşte-i frumos şi sunteţi chit. Dacă eşti mai degrabă genul care preferă să împartă cheltuielile, oferă-te să participi la notă, dar nu insista foarte mult. Găseşte o altă ocazie să te revanşezi, în caz că te simţi datoare.
ETICHETA ÎN CAZUL ÎMPRUMUTURILOR DE BANI
O prietenă de-a ta aflată în permanentă criză financiară îţi cere să-i împrumuţi o sumă mare de bani. Ce ar trebui să faci? Depinde. Eşti dispusă să nu-ţi mai recuperezi banii? Fiind vorba de o sumă foarte mare, chiar dacă intenţionează să ţi-i dea înapoi, este posibil să nu fie capabilă să o facă. Dacă suma pe care ţi-a cerut-o este prea mare pentru tine, dar vrei totuşi să o ajuţi, dă-i mai puţin. Apoi află cum o poţi ajuta şi altfel. Poate ştii de vreun job part-time pe care ar putea să-l aibă. Dacă vrei neapărat să faci un efort să-i dai toţi banii, fă un act legalizat prin care ea se obligă să-ţi înapoieze toată suma. Poate că sună radical, dar această soluţie este posibil să-ţi salveze şi banii şi prietenia.
ETICHETA ÎN MEDIUL ONLINE
Iubitul meu cel workaholic este conectat permanent la internet pe mobil, sau vorbeşte la telefon, chiar şi când ieşim la masă. Cum să fac să se oprească măcar atunci când mănâncă? Dacă nu este cumva medic şi viaţa cuiva depinde în fiecare secundă de el, ar trebui să fie capabil să trăiască pentru măcar 30 de minute pe zi fără să fie conectat la job. Dacă iubitul tău este cu adevărat dependent de muncă, roagă-l să plece de la masă ori de câte ori are ceva urgent de făcut. Dacă nu vrea, poate a sosit momentul să te gândeşti serios cum va arăta viaţa ta peste câţiva ani. Din aceeaşi categorie: când este OK să scrii e-mailuri sau să scrii mesaje în public? Dacă vrei să afli răspunsul la această întrebare, trebui mai întâi să te întrebi altceva. Când este în regulă să scoţi pe masă un rebus şi să începi să-l rezolvi conştiincioasă? Ei bine, în astfel de momente e la fel de bine să scrii şi e-mailuri sau mesaje pe telefon. Ai dezlega cuvinte încrucişate când ieşi la masă cu un prieten, în timpul unei întâlniri sau când stai la coadă la supermarket? Probabil că nu.
ETICHETA ONLINE
O prietenă îmi trimite zilnici e-mailuri cu glumiţe, poze şi filmuleţe care se doresc a fi amuzante. Cum să-i spun fără să o jignesc că nu-mi place să-mi umple Inbox-ul cu spam-uri? Soluţia cea mai puţin dureroasă şi plină de tact este să le ştergi pur şi simplu şi să nu-i spui nimic. Şi dacă te întreabă vreodată despre conţinutul unui e-mail dă vina pe filtrul de spam care „exagerează“ cu selecţia şi face ca tu să nu primeşti toate mesajele de la ea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu