Curtoazia şi galanteria nu sunt doar nişte convenţii uzate de prea multă folosire. Bunele maniere se transform odată cu trecerea timpului şi trebuie să se adapteze împrejurărilor.
Trăim într-o lume în care, dacă nu este permis totul, multe lucruri sunt tolerate. Cum să te descurci în această junglă de comportamentte şi de obiceiuri contradictorii? În zilele noastre, poate că vă veţi întâlni mai rar cu ocazia de a săruta mâna unei doamne decât cu aceea în care trebuie să vă serviţi de şerveţelele parfuate sau să purtaţi o discuţie cu fostul soţ. Şi totuşi regulile de bază ale codului bunelor maniere rămân aceleaşi.
Acestea impun anumite „competenţe tehnice”, cum ar fi să ştii să foloseşti cuţitul la masă, dar şi „competenţe sociale”, cum ar fi să prezinţi pe cineva, să-l faci să se simtă în largul său şi să-l pui în valoare.
Aşadar, haideţi să descoperim cum ar trebui să ne compărtăm conform acestor bune maniere.
Începem cu tehnologia de vârf care, este din ce în ce mai prezenză în existenţa noastră cotidiană. Multe aparate care, până mai ieri, erau utilizate numai în casă, coboară acum în stradă.
Ceea ce este valabil pentru telefoanele mobile se aplică şi altor aparate . Cu alte cuvinte:
- Nu reglaţi volumul la maximum şi în nici un caz nu daţi drumul la difuzoare când vă aflaţi într-un spaţiu public. Renunţaţi să-I „fericiţi” pe ceilalţi cu muzica preferată ori cu alte semnale sonore.
- Un laptop se transportă într-o husă protectoare. Nu înşiraţi diversele accesorii în tren, în avion ori la restaurant; îi veţi jena pe ceilalţi călători.
- În prezenţa unei terţe persoane, desprindeţi-vă de laptop, nu se fac două lucruri în acelaşi timp. Persoana care vă însoţeşte merită să fie respectată!
- Dacă, aflându-vă într-un spaţiu public, doriţi să vă jucaţi pe consolă sau să trimiteţi e-mailuri, întrerupeţi sunetul; bipurile repetate sunt deseori neplăcute pentru cei din jur.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu