Social Icons

luni, 9 mai 2011

Lunea de colecţie (8)


Ella Negruzzi
Ella L. Negruzzi a fost fiica scriitorului şi omului politic ieşean Leon C. Negruzzi (1840-1890) şi sora mai mică a generalului Mihai Negruzzi (1873-1958).
A urmat cursurile şcolii primare, Externatul Secundar de Fete (actualul Colegiu "Mihai Eminescu" din Iaşi) şi Facultăţii de Drept la Iaşi. După absolvirea studiilor universitare a cerut în anul 1914 să fie admisă în Baroul Iaşi, dar cererea i-a fost respinsă pe motiv că nu are drept de vot, iar avocaţii trebuiau să aibă drept de vot. După mai multe procese care au durat aproape şase ani, Ella Negruzzi a devenit prima femeie avocat din Romania. A profesat ca avocat în Baroul Covurlui - Galaţi şi din 1919, în Baroul Bucureşti.
S-a remarcat în perioada interbelică ca o militantă pentru drepturile femeilor, punând bazele Asociaţiei "Emanciparea femeii", al cărei preşedinte a fost. Asociaţia fondată de ea a urmărit emanciparea femeii prin prisma dezvoltării acesteia în toate domeniile şi ocuparea de funcţii în raport cu pregătirea şi capacitatea fiecăreia. Şi-a concentrat atenţia asupra femeilor de la sate, iniţiind cercuri culturale şi fondând cămine culturale unde a arătat sătencelor cum să-şi organizeze gospodăria şi cum să-şi educe copiii.
După instaurarea fascismului în Germania, Ella Negruzzi s-a manifestat ca o luptătoare împotriva războiului, făcând parte din organizaţia "Grupul avocaţilor democraţi", înfiinţată în 1935. De asemenea, a înfiinţat organizaţia "Frontul feminin" (1936), organizuând numeroase întruniri şi conferinţe menite să contribuie la antrenarea femeilor în acţiunile pentru apărarea drepturilor lor economice, politice, sociale şi culturale .
S-a remarcat şi în publicistică.

Câţi dintre voi ştiaţi de Ella Negruzzi?

Un comentariu:

Beatrice22 spunea...

Am auzit cate ceva despre Ella Negruzzi dar nu prea multe. Am terminat liceul Mihai Eminescu din Iasi, inainte externat de fete, asa cum spuneai si tu in articol, iar acum urmez si Facultatea de Drept.
Ca de obicei... un articol interesant... :)

Trimiteți un comentariu

 
 
Blogger Templates