Social Icons

luni, 19 noiembrie 2012

10 cauze care duc la apariția mătreții


Mătreața, o descuamare în exces a pielii capului, este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale scalpului. De fapt, 60% din populația globului suferă la un moment dat în viață de această afecțiune. Iată câteva dintre principalele cauze care duc la apariția ei.
1. Diferite boli ale pielii, ca eczemă, psoriazisul, dermatită seboreică (afecțiune cutanată caracterizată prin cruste albicioase, unsuroase sau uscate) sau existența sporilor (ciupercă cunoscută sub numele de Malassezia).
2. Sensibilitatea crescută la anumite produse de îngrijire a părului. Mulți cercetători spun că șamponarea în exces poate încuraja apariția mătreții, deoarece irită scalpul.
3. Spălarea insuficientă a părului. Paradoxal, se pare că și dacă ne șamponăm părul prea rar, riscăm să acumulăm uleiuri și celule moarte la suprafața scalpului și, deci, să facem mătreață.
4. O dietă care nu conține vitaminele și mineralele necesare pentru a ajuta la reînnoirea celulelor scalpului. Unii experți spun că persoanele care nu consumă suficiente alimente care conțin zinc, vitamina B și grăsimi sănătoase sunt mai predispuse la mătreață. Unele studii sugerează că dietele care sunt prea bogate în sare, zahăr, condimente și alcool pot duce la accentuarea acestei condiții a pielii.
5. Uscarea frecventă a părului cu foehn-ul poate fi și ea o cauză a apariției mătreții, dar și folosirea în exces a produselor de styling.
6. Expunerea scalpului la condiții atmosferice dure, ca vremea rece și uscată. Iarna, de exemplu, când oamenii fac trecerea de la frigul de afară la încăperile încălzite, pielea tinde să se decuameze mai des și mătreața e o problemă frecvent întâlnită.
7. Scalpul uscat este predispus la apariția mătreții. În cazul acesta, mătreața se manifestă prin fulgi mici, albi.
8. Dereglarile hormonale pot cauza apariția mătreții. Deseori mătreața apare la pubertate,  mai ales în cazul băieților.
9. Stresul – atunci când o persoană este stresată, nivelul hormonului răspunzător pentru această stare (cortizolul) crește și duce la creșterea producției de sebum. La rândul ei, producția sporită de sebum duce la piele uleioasă, acnee și numeroase afecțiuni ale scalpului (duce la apariția dermatitei seboreice).
10. Mătreața are și o componentă ereditară mică și se poate transmite între membrii unei familii.
Dincolo de aceste 10 cauze care pot cauza mătreața, trebuie să știm că ele determină apariția microinflmației de la nivelul scalpului (detectată numai microscopic).

Un comentariu:

Ralu spunea...

Interesant, nu le stiam pe toate.
Voi incerca sa evit o parte din acesti factori. :)

Trimiteți un comentariu

 
 
Blogger Templates