Social Icons

sâmbătă, 24 noiembrie 2012

Dragoste pe net: Ce spun pozele de pe Facebook despre relaţia ta?


A înnebunit lumea cu Facebookul. Ştiu şi eu, ştii şi tu, şi totuşi suntem şi noi parte din „lume”. Te-ai combinat? Scrie acolo! Ieşiţi împreună, dar nu ştii dacă sunteţi împreună? Scrie acolo că e complicat! Aţi ieşit în oraş şi v-aţi sărutat? Fă repede o poză şi pune acolo! Vine cu tine la film, dar crezi că are prietenă? Scrie acolo că e complicat! Sunteţi împreună de 7000 de ani, dar abia acum te-a cerut în căsătorie? Bifează „Engaged”! V-aţi căsătorit pe 24 iulie? Pe 25 clar trebuie să îţi schimbi statusul: „Married”! Ca să nu mai spun despre cum toată lumea are câte un album doar „Cu iubi” şi, din când în când, câte o poză de profil „Cu puiuţ – la Cascada Tornadelor, Cungaramacutimirilcote”. Dragilor, poza de profil... este ca să ştie omul cui îi trimite cerere de prietenie, adică unui singur om. Faceţi pagină separată pentru cuplul vostru minunat şi iubăreţ!
Iubire cu năbădai
Ştii, vorbesc despre fericiţii care îşi umplu paginile de Facebook cu melodii siropoase dedicate, cu poze împreună, cu imagini cu alte cupluri fericite, cu ei zâmbind larg, sărutându-se, ţinându-se de mână. Poate că ei chiar sunt fericiţi, dar chiar trebuie să îşi arunce bucuriile în faţa celor mai puţin norocoşi? La mare, la munte, în cameră, în timp ce spălăm căţelul, când gătim, când mergem împreună cu acelaşi metrou la muncă sau cum ne pupăm sub umbrelă dacă plouă afară: este totul acolo. Prietenii care nu te văd două zile nu au nevoie să te sune să te întrebe de sănătate, intră pe Facebook şi află tot ce vor: ce ai mâncat (cu iubi, desigur. Şi probabil la vreun fast-food cu prea multe sedii), unde ai fost, ce melodie aţi ascultat şi, desigur, că îţi este foarte bine, pentru că eşti îndrăgostită şi eşti cu el şi el este cu tine ŞI! Dar un gram de discreţie mai avem şi noi? Nu, ne punem toată viaţa pe tavă reţelelor sociale şi apoi ne plângem că prea ne comentează lumea, că se bagă toţi în vieţile noastre, că dacă ne despărţim primim 1000 de comment-uri şi de comentarii vii despre „cât de bine vă stătea împreună!”, pe care le urâm, dar zâmbim politicos şi spunem: „da, ştiu, ne stătea”.
 Prieteni cu beneficii
Următoarea categorie de porumbei este pentru cei cu statusul „it’s complicated”. Ce e aşa de complicat? Eşti cu el sau nu eşti? Păi am fost, dar nu mai suntem, dar ne mai vedem, dar ne mai pupăm, dar nu mai ieşim împreună, dar ne mai satisfacem nevoile, dar de Valentine’s, dacă suntem singuri, suntem împreună, dar dar dar dar... şi uite aşa: statusul e complicat sau singur, iar pozele „romantice” continuă să curgă. Afişări, vrem afişări multe! Şi like-uri! Cât mai multe like-uri! Şi să vadă Ileana că eu încă mai sunt cu George şi să se oftice că tot cu mine stă! Şi să vadă toate prietenele mele (false) că încă îl am pe fraier sub papuc! Oh, şi să nu uităm de tanti Gica, o ştii: mătuşa care are Facebook şi te spionează ca să îi raporteze mamei tale „ce face obraznica aia de fiică-ta!” Da, da! Viaţa pe Facebook este de-a dreptul şi de-a stângul palpitantă! Dar viaţa de dincolo de internet... viaţa ta, pe care o simţi, o trăieşti şi de care te plângi... aia cum e?
Relaţie ratată
Dacă eşti „Într-o relaţie”, dar nu ai poze cu tine şi partenerul tău, eşti o ratată! Clar! Ţi-e ruşine cu el! Îi e ruşine cu tine! Ţi-a interzis să pui poze cu el! Aha! Asta e pentru că umbla şi cu altele! Nici măcar nu este nevoie să te gândeşti la toate astea. De cele mai multe ori, aşa sunt văzute persoanele care nu au poze cu partenerul pe Facebook. Nimeni nu îşi ia un minut de meditaţie – absolut necesar în aşa o societate – astfel încât să îşi dea seama că singurul şi cel mai plauzibil motiv este discreţia spiritului tău modest. Este atât de bine când eşti fericit în căminul tău... doar pentru tine, nu pentru a le arăta altora. Aceea este fericirea autentică: cea pe care o cauţi şi o simţi doar pentru tine. Iar iubirea... este cea pe care o simţi tu, cea care te face să ai chipul luminos şi să-ţi sclipească ochii când vorbeşti despre el. Poze? Da, trebuie să ai, ca să vă amintiţi fiecare moment împreună: şi atunci când aţi fost la Grădina Botanică pentru a vedea trei buruieni neîntreţinute, şi atunci când s-a stricat uşa de la dulap şi a făcut el pe meşterul, şi atunci când aţi făcut clătite împreună, dar tu ai rămas să speli toate vasele... Ştii ce vreau să zic: fiecare moment! Numai că imortalizarea este făcută pentru cei pozaţi...şi pentru cei apropiaţi lor (în special după moartea fericitului cuplu... sau a părţilor lui), nu pentru pseudomediatizare.


3 comentarii:

Sara Hope spunea...

Like:))

LoStInDr3aMs spunea...

doamne...ce tare a fost postarea!!!!:)) te sustin!!!!;)

Unknown spunea...

Mi se pare foarte adevarat tot ce ai scris aici!

Trimiteți un comentariu

 
 
Blogger Templates