Social Icons

luni, 1 aprilie 2013

7 mituri despre dietă, demontate




Dacă ai devenit obsedată de etichete şi calorii numărate, află că nu toate sunt la fel. Unele te ajută, altele îţi pun piedică. Carbohidraţii şi grăsimile nu sunt mereu "lupul cel rău", iar uneori e mai indicat să iei o felie de pizza decât să te trezeşti în toiul nopţii şi să înfuleci batoane energizante. Iată câteva mituri despre slăbit, explicate şi demontate.
1. Nu doar caloriile contează. Persoanele care consumă mai mulţi antioxidanţi menţin un indice al masei corporale mai mic, talia mai subţire şi un procent de grăsime mai scăzut decât restul. Iar asta deşi numărul de calorii consumate zilnic este aproximativ egal. Asta înseamnă că, indiferent dacă te abţii de la mâncare, vei slăbi mai eficient dacă adaugi în dietă câteva fructe şi legume cu un rol cheie în arderea grăsimii, care grăbesc metabolismul.
2. Ce mănânci seara se depune. În teorie, corpul consumă energie în timpul zilei, în timp ce seara grăsimile pur şi simplu se depun. În realitate însă, caloriile nu au ceas şi corpul reuşeşte să digereze în acelaşi mod şi dimineaţa, şi seara. Asta nu înseamnă însă că e recomandat ca masa cea mai consistentă a zilei să fie cina, dar din motive legate de sănătate, nu de greutate.
3. Porţii mici şi dese pentru un metabolism rapid. Multe regimuri de slăbit susţin că dacă iei o gustare din când în când corpul va reusi să ardă mai repede caloriile. Secretul constă de fapt în rata metabolică bazală (BMR), adică exact câtă energie consumă organismul în starea inactivă pentru a arde caloriile. BMR se masoară la cel puţin 12 ore de la ultima masă, în repaos total. Dacă vrei să consumi mai uşor caloriile, atunci lucrează musculatura, deoarece ţesuturile fără grăsime le ard mai rapid.
4. Proteine şi carbohidraţi, numai la mese diferite. Dacă nu vrei să te îngraşi, desigur. Asta pentru că organismul utilizează enzime diferite pentru a le digera şi, prin urmare, dacă nu le amesteci vei avea o digestie mai uşoară şi vei slăbi. Realitatea e că nu există dovezi care să demonstreze ce rol joacă această digestie în procesul de slăbit. E adevărat că e mai sănătos să consumi proteine alături de fibre, care îţi dau şi energie mai mult timp. Iar unele dintre cele mai sănătoase produse (nucile, seminţele, unele legume) conţin şi proteine, şi carbohidraţi.
5. Produsele dietetice te ajută să slăbeşti. Au puţine grăsimi sau deloc, nu conţin zahăr, ci îndulcitori artificiali şi foarte puţine calorii. Perfecte pentru dietă, nu? Dar aceste produse păcălesc corpul să mănânce mai mult, iar multe dintre ele conţin exact acelaşi număr de calorii ca un mar sau un morcov, care sunt şi mai sănătoase.
6. Dacă mănânci grăsimi, te îngraşi. Un gram de grăsime are 9 calorii, în timp ce proteinele şi carbohidraţii au doar 4. Aşa că nu e indicat să le consumi prea des, dar asta nu înseamnă că ar trebui să le eviţi. Grăsimile nu sunt duşmanul siluetei, pentru că ajută la absorbţia anumitor vitamine şi a nutrienţilor. Alege-le pe cele sănătoase, pe care le găseşti în uleiul de rapiţă sau de măsline, în nuci şi peşte, şi nu îţi priva organismul de un compus vital.
7. Pastele şi pizza te îngraşă. Când consumi carbohidraţi, corpul le transformă în zahar şi apoi le depozitează ca grăsimi. Carbohidraţii în sine nu te îngraşă, ci caloriile în plus, indiferent că sunt proteine sau grăsimi. Aşa că nu neapărat ce ai în farfurie, ci cât ai, contează. Încearcă să nu consumi pastele drept un fel principal, ci drept un adaos la o salată de legume, de exemplu. Şi în loc de o pizza carnivoră, comandă una vegetariană!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
 
Blogger Templates