Social Icons

luni, 10 decembrie 2012

Totul despre şamponul uscat - dry shampoo



În ultimii ani, specialiştii în materie de beauty au introdus pe piaţă o mulţime de produse noi. În ceea ce priveşte îngrijirea părului, şamponul uscat este una dintre cele mai interesante şi utile invenţii. Deşi în afara ţării şamponul uscat a ajuns să fie un produs indispensabil pentru multe femei, la noi încă nu a ajuns să fie utilizat la scară largă. Multe persoane încă nu ştiu ce înseamnă dry shampoo, cum se utilizează şi ce rol are. Iată tot ce trebuie să ştii despre şamponul uscat.
Informaţiile de bază
Şamponul uscat îţi oferă un mod de a-ţi reîmprospăta părul fără să treci prin procesul de spălare, clătire, uscare şi aranjare. Şamponul uscat este o pudră care, odată distribuită pe păr, de obicei dintr-un recipient de tip spray, absoarbe uleiul de pe păr şi scalp, fără să fie vizibil. Multe mărci de şampoane uscate conţin şi ingrediente parfumate, care maschează mirosul părului murdar sau diverşi coloranţi care oferă un aspect puţin diferit părului.
Totuşi, trebuie să ţii cont de faptul că şamponul uscat nu înlocuieşte o spălare normală ci doar amână, pentru 1-2 zile, acest ritual de îngrijire.
El trebuie folosit doar între spălări sau pentru a micşora frecvenţa utilizării acestora. Aminteşte-ţi că şamponul uscat doar absoarbe sebumul şi uleiurile, redând aspectul proaspăt al părului, însă nu îl curăţa aşa cum face spălarea normală.
Aplicarea se face prin pulverizarea şamponului uscat la rădăcina părului, de la o distanţă de câţiva centimetri, făcându-ţi cărări pentru a-l distribui în mod egal, pe tot scalpul. Şamponul are nevoie de câteva minute pentru a acţiona. Timpul necesar diferă de la o marcă la alta, aşa că cel mai bine este să urmezi exact instrucţiunile de pe ambalaj. De asemenea, unele produse sunt distribuite mai bine printr-un scurt masaj, iar dacă acest lucru este necesar, va fi precizat în instrucţiuni.
Originile şamponului uscat provin din cele mai vechi timpuri, din vremea când în diferite culturi se foloseau pudra de argilă, făina de orez sau alte produse similare care puteau să absoarbă uleiurile din păr. Şampoanele uscate apărute în ultimii ani nu mai au doar rolul de curăţare a părului, ci îţi oferă şi un plus de volum, un miros plăcut al podoabei capilare şi îi redau acesteia strălucirea.  
Când şi de ce să îl foloseşti:
- Între spălări, în cazul în care părul tău se îngraşă prea repede sau pentru a înlocui o spălare dacă obişnuieşti să faci asta zilnic.
- Este o opţiune potrivită pentru vacanţe scurte. Dacă plănuieşti să petreci un weekend la munte sau în afară oraşului, poţi să renunţi la împachetatul şamponului clasic, al balsamului, uscătorului de păr şi a altor instrumente şi produse de styling şi să le înlocuieşti cu recipientul de şampon uscat. În călătoriile care durează doar două-trei zile, poţi utiliza cu succes şamponul uscat pentru a-ţi curăţa părul.
- Ca o modalitate de a-ţi reîmprospăta şuviţele după o zi de muncă, înainte să ieşi în oraş seara. Dacă în mod normal ai avea nevoie de cel puţin o oră pentru a-ţi pregăti părul pentru o petrecere neaşteptată, şamponul uscat te salvează în doar câteva minute. Acesta absoarbe uleiurile secretate de scalp de-a lungul zilei, care îţi îngreunează firele de păr, redându-i volumul şi aspectul îngrijit.
- Acelaşi lucru este valabil şi în cazul în care după ora de sport de la sală trebuie să ieşi în oraş în scurt timp, iar părul şi-a pierdut din volum datorită sebumului şi transpiraţiei. Pe lângă absorbirea uleiurilor, şamponul uscat schimbă uşor textura părului, făcându-l să arate sănătos şi cu volum.
Trucuri de shopping:
- Şamponul uscat poate fi găsit în mai multe tipuri de recipiente. Optează, totuşi, pentru cele comercializate în recipiente de tip spray, acestea fiind cel mai uşor de distribuit pe păr.
- Dacă la început şampoanele uscate erau de un singur fel, în ultimul timp au apărut mai multe tipuri, specifice pentru fiecare culoare de păr. Dacă eşti şatenă sau brunetă şi foloseşti un şampon special pentru nuanţa ta, ai grijă la hainele pe care le porţi atunci când îl foloseşti, deoarece există posibilitatea ca produsul să păteze. 
- Dacă alegi să-ţi masezi părul pentru ca produsul să fie absorbit mai uşor, sunt şanse să rămâi murdară pe mâini, însă te poţi curăţa imediat cu apă ţi săpun.
 - Dacă descoperi că aceeaşi marcă de şampon uscat pune la dispoziţie tipuri speciale pentru fiecare nuanţă de păr, alege produsul potrivit culorii tale. Spre exemplu, dacă ai părul într-o nuanţă deschisă şi foloseşti un şampon uscat pentru brunete, vei rămâne cu rădăcinile închise la culoare, oricât de mult ai masă sau ai peria părul.
- Dacă eşti sensibilă la parfumuri, ai grijă să miroşi mostrele înainte de a cumpăra un produs. Deşi există încă tipuri de şampon uscat fără parfum, cele mai multe dintre ele au mirosuri delicate.
- Dacă ai părul sau scalpul uscat, caută un produs care conţine ingrediente din ovăz. Pudră şi laptele de ovăz sunt folosite în cosmetice şi produsele de îngrijire, fiind cunoscute pentru proprietăţile lor şi pentru capacitatea de a păstra părul şi pielea hidratate. Pentru a evita ca părul să se usuce mai tare atunci când foloseşti dry shampoo, alege unul care conţine extract de ovăz.
- Dacă ai părul foarte gras, poţi căuta produse speciale pentru acest tip de păr. Pe lângă ingredientele clasice, acestea conţin şi ingrediente astringente, de obicei extracte din plante, menite să îţi ajute părul să nu se mai îngraşe atât de uşor.
- Dacă eşti adepta produselor naturale, nu trebuie să îţi faci griji că nu vei putea folosi şamponul uscat. Există pe piaţă şi produse bio, fără ingrediente chimice, aşa că trebuie doar să alegi un astfel de produs şi te vei putea bucura de aceleaşi efecte.
Dezavantajele şamponului uscat
- Preţul acestor produse poate fi şi de şase ori mai mare decât produsle obişnuite, de mass-market.
- Un tub de şampon uscat de 200 ml îţi poate ajunge pentru cel mult 10-12 utilizări.
Şampon uscat home-made
Există câteva substanţe pe care le poţi folosi în locul şamponului uscat şi care vor avea aproximativ aceleaşi efecte ca cele ale unui produs din comerţ. Pudra de talc, amidonul de porumb, argila pudră, bicarbonatul de sodiu sau praful de copt sunt câteva dintre acestea. Efectele lor depind în mare măsură şi de părul tău, aşa că înainte de a te hotărî asupra unuia dintre aceste ingrediente, le poţi testa pe rând pentru a descoperi care este cel mai potrivit pentru tine. Atunci când le testezi, asigură-te că ai îndeajuns de mult timp liber la dispoziţie pentru a-ţi spăla părul în cazul în care unul dintre ingrediente rămâne vizibil pe păr sau nu are efectul pe care îl doreai.
Pentru a face un şampon uscat aromat, amestecă ingredientul care ţi se potriveşte cel mai bine din cele enumerate mai sus cu ierburi sau flori uscate (trandafiri, lavandă, hibiscus, violete, mentă, etc). Pune-le într-un borcan închis ermetic şi lasă-le timp de 2-4 săptămâni într-un loc uscat şi întunecat. Parfumul va pătrunde în pudră, aşa că atunci când o vei folosi, pe lângă aspectul curat al părului, te vei bucura şi de un miros plăcut. Nu amesteca pudra cu uleiuri esenţiale. Acestea miros într-adevăr frumos, însă vor anula efectele absorbante ale pudrei.
Aminteşte-ţi că şamponul uscat nu trebuie să ia locul definitiv spălărilor normale, însă este soluţia perfectă dacă eşti în criză de timp sau dacă ţi se pare că ai ajuns să îţi speli părul prea des. Tot ce trebuie să faci este să testezi mai multe tipuri, până când îl găseşti pe cel care se potriveşte cel mai bine părului tău. Tu ai folosit până acum şampon uscat?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
 
Blogger Templates