Social Icons

miercuri, 27 martie 2013

Dieta extremă cu lămâie – un mit sfărâmat



          Dieta cu lămâie e foarte populară, mai ales de când tot soiul de vedete internaționale se laudă cu kilogramele pe care le-au pierdut, urmând-o. Este folosită de multe femei și ca metodă de detoxifiere.  Nutriționiștii clatină însă din cap: bând exclusiv suc de lămâie, îți privezi organismul de principii nutritive esențiale.
          Dieta cu lămâie e extrem de strictă: trebuie să bei numai sucul respectivului fruct, și să nu mănânci nimic timp de 2 săptămâni. Nu sunt permise nici suplimentele de vitamine și minerale. Desigur, după această perioadă, te vei urca pe cântar și vei constata, încântată, că ai niște kilograme în minus.
          Nutriționiștii spun însă că acest „minus” provine nu numai din grăsimea „topită” în urma regimului hipocaloric, ci și topirea masei mulsculare. Ceea ce, susțin specialiștii, nu e un lucru de dorit.
          În plus, acest tip de dietă extremă îți poate provoca migrene, epuizare, amețeli, diaree, greață sau constipație. Iar deficitul de vitamine, minerale, proteine și alte principii nutritive esențiale de care are nevoie organismul poate declanșa afecțiuni pe care nici nu le bănuiai.
          Cât privește efectul de detoxifiere al acestei cure, nu există dovezi științifice care să-l susțină. Dacă nu suferi de vreo boală specifică, ficatul este capabil să detoxifice prin forțe proprii organismul.
În general, dietele „extreme”, pe termen scurt, de genul celei cu lămâie, îți afectează nu numai buna funcționare a tractului gastro-intestinal, ci îți pot „ataca” și imunitatea. Iar  rezultatele mulțumitoare, în sensul kilogramelor în minus, sunt pe termen scurt, fiindcă organismul are tendința naturală de a reface, rapid, rezervele energetice adipoase.
          Prin urmare, susțin nutriționiștii, dacă vrei să slăbești temeinic, optează pentru o dietă echilbrată, pe termen lung, care se potrivește stilului tău de viață. Și nu uita că dietele nu fac doi bani fără exerciții fizice!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
 
Blogger Templates