Social Icons

sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Sfaturi de pus în practică dacă te lasă memoria


Când memoria ne face probleme dăm vina pe stres şi pe oboseală. Există, însă, câteva semne care ne trimit la medic pentru a verifica dacă există, sau nu, motive de îngrijorare. “Un om care nu este sociabil, nu vorbeşte mult, petrece mult timp singur sau se pensionează şi pierde legătura cu societatatea are şanse mari să se degradeze psihic”, ne-a spus prof univ. dr. Radu Rogozea, de la Spitalul “Bagdasar Arseni”. Problemele de memorie nu apar doar la persoanele în vârstă. Stresul, oboseala, circulaţia cerebrală proastă provoacătulburări de memorie la vârste din ce în ce mai mici. 6 sfaturi pentru prevenire.
1. Fiţi activi social. Întâlniţi-vă cu prietenii, socializaţi, propuneţi diverse acţiuni, întruniri, subiecte de discuţii
2. Atenţie la dietă. Abordaţi un regim alimentar echilibrat, care nu conţine grăsimi, tutun, alcool.
3. Exersaţi-vă zilnic memoria. De exemplu: ţineţi minte numere de telefon, rezolvaţi rebusuri, citiţi cărţi, jucaţi jocuri distractive cu copiii. Evitaţi televizorul pentru că privitul unei emisiuni nu solicită gândirea.
4. Faceţi zilnic 30 de minute de exerciţii cardiovasculare (mers rapid, ciclism, înot)
5. Dormiţi 7-8 ore neîntrerupt în fiecare noapte.
6. Luaţi zilnic suplimente alimentare, care îmbunătăţesc circulaţia sangvină, atât de importantă în procesul de memorare. Gingo Biloba este planta care are efect protector asupra vaselor de sânge şi a sistemului nervos şi creşte performanţele mentale.
Semnele care ne trimit la medic
- scade atenţia
- apare dezorientarea
- ameţeli, vârtejuri de dimineaţă
- uitări repetate
- tulburări de somn
Testul cartonaşelor – Aveţi nevoie de 12 cartonaşe sau cărţi de joc, dar care să formeze perechi, două câte două. Amestecaţi-le, aşezaţi-le cu faţa în jos, după care întoarceţi una câte una. În momentul în care s-au format perechi, acele cartonaşe ies din joc. Aveţi nevoie de mare atenţie şi de memorie vizuală pentru că nu aveţi voie să întoarceţi cartonaşul de două ori. Îngrijoraţi-vă dacă greşelile sunt repetate.
Testul ceasului – Cum vă ajută un ceas să vă testaţi memoria? Este un joc uşor şi distractiv, pe care-l puteţi juca şi cu prichindelul. Desenaţi pe o coală de hârtie un ceas, iar pe marginea lui orele. Partenerul de joc alege o oră, iar cel care are creionul în mână desenează limbile ceasului care arată ora respectivă.
Este foarte important ca răspunsul să vină repede, instinctiv, fără a vă uita la orele de pe marginea ceasului. Trebuie să vă puneţi semne de întrebare dacă nu aţi desenat bine limbile ceasului, respectiv cea scurtă să arate ora şi cea lungă, minutele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
 
Blogger Templates